Domácí zahrádka, trend letošní sezóny

Také máte pocit, že se to poslední dobou ve vašem okolí přímo hemží samými zahrádkáři? Čím dál více lidí kolem nás má tendence pěstovat si své vlastní odrůdy všech možných potravin, zejména pak ovoce a zeleniny. Důvody k takovým počinům vycházejí hned z několika příčin, nebo lépe řečeno jsou dopadem několika situací.

práce na poli

Hlavním důvodem je bezesporu celková dlouhodobá situace v oblasti ekologie a zejména informace o tom, jak moc je v posledních několika letech zatěžován zemědělský průmysl, hospodářský průmysl, ale také upozornění týkající se enormního množství odpadu, který jako lidstvo vyprodukujeme. Je načase se více starat o svá vlastní políčka, než v zápalu konzumního naučeného jednání houfně skupovat veliké množství potravin, které pak vyhodíme.

Kromě ekologické vlny uvědomění je další příčinou jistě touha po konzumaci kvalitních a zdravých potravin. Mnoho ovoce a zeleniny, které můžeme koupit běžně v obchodech, je k nám posíláno z jiných zemí a krajů, kde se dané kousky ovoce běžně pěstují v dobách, kdy u nás nejsou k sehnání. Je to jev, který naprosto potlačuje veškerou sezónnost a začíná tedy hraničit s tím, co je pro nás a náš organismus opravdu přirozené. Přirozené pro nás je zejména konzumovat takové potraviny, které si sami vypěstujeme v daných ročních obdobích – jinými slovy, sezónnost.

letní terasa

Mnoho lidí se v kontextu celkové dnešní doby tedy uchyluje k tomu, aby pěstovali vlastní zeleninu, nechávají si klíčit různé druhy semínek nebo plodů a čekají, až jim v obýváku vyroste avokádo. Pokud totiž některá rostlinka uhyne, pak víme, že nebyla dostatečně silná nebo kvalitní. Když se nám však skutečně podaří něco vypěstovat, nejenže jsme na sebe náležitě hrdí, ale máme i dokonalý přehled o tom, jaký je původ jídla, které pak konzumujeme s velikou chutí.

Pokud i vás lákají zahradnické pokusy, doporučujeme začít s něčím jednodušším – pořiďte si a nakličte například semínka bio fazole adzuki. Skvěle chutnají a mají mnoho benefitů pro vaše zdraví.