Goji v receptech

Kustovnice čínská pochází z Číny, odkud se rozšířili také k nám, ač se s ní setkáme pouze v sušené podobě. Získala si status superpotraviny, což je heslo, na které lidé 21. století prostě slyší. Není proto divu, že její obliba proto raketově vzrostla především v poslední době.

goji-2170629_1280

Goji berry https://www.nakliceno.cz/goji/, jak zní další název kustovnice, jsou červené bobule, které bychom u nás přirovnali k šípku – i ony jsou 2-3 cm veliké a i je můžeme přidat do zdravého čaje. Dále je použijeme do různých polévek, salátů, dezertů, jogurtů, zdravých snídaní a mnoha dalších pokrmů. Nahradit jimi můžeme například rozinky, v případě, že rádi mlsáte, můžete jimi nahradit sladkosti a mlsat zdravě.

Bobulím se přezdívá elixír mládí, neboť jejich pravidelná strava zpomaluje stárnutí, za což mohou antioxidanty bohatě v nich obsažených. Dále v nich najdeme vitamíny B, C, E, karoteny, bílkoviny a minerální látky, především pak sodík, draslík a selen.

Z receptů jmenujme například skvělé celozrnné sušenky, které připravíme tak, že smícháme vaječné bílky vyšlehané ve sníh se sušeními brusinkami, goji, mletými lískovými ořechy, strouhaným kokosem a celozrnnou špaldovou moukou. Pak už stačí směs pomocí lžičky rozdělit na plech vyložený pečícím papírem a upéct.

smoothie_breakfast_blueberry_865632

Že si s brusinkami plody kustovnice opravdu rozumí dokládá také brusinkové smoothie. Čerstvé brusinky rozmixujeme spolu s pomerančovým džusem, bílým jogurtem a právě plody kustovnice.

Připravit si můžeme také zdravou snídani. Jednoduše smícháme bulgur, kakao, med a mandlové mléko, směs přivedeme k varu. Za stálého míchání na středním plameni vznikne kaše, kterou pak necháme přikrytou odstát. Poté ji rozdělíme na porce a každou z nich posypeme kakaovými boby a goji.

Pro příznivce raw stravy uveďme ještě recept na lahodné datlové sušenky. V mixéru rozmixujeme (ne zcela do hladka, pouze tak, aby se ingredience spojili) slunečnicová, konopná a chia semínka, strouhaný kokos, sirup z agáve, datle, jemně mleté ovesné vločky, kokosový olej, goji a vanilkový extrakt. Poté zapracujeme ještě kakaové boby a směs uplácáme do menšího plechu, který dáme alespoň na hodinu do lednice. Po překrájení na jednotlivé kusy tyčinek můžeme podávat, pokud se vše nespotřebuje, uchováváme v lednici.